Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Вішован Іван, пользователь 1ua
Іван Вішован
Тема: Найвище місто України - це Рахів
Кажуть ще, що Рахів так називається тому, що місцеві купці, які жили тут, на перехресті торгових шляхів, що-що, а рахувати вміли. А може, й не купці це були, а опришки, які ховали на Чорногорі награбовані скарби? 
Щоб про «центрове» положення міста не забували, в 2005 році в місті провели музичний фестиваль «Європа-Центр», який планується зробити традиційним. 
Рахів - гірське місто, найвище в Україні. При середній висоті розташування 820 метрів перепад висот між вулицями становить 600 метрів. Найнижча розташована на висоті 400, а найвища – 1000. 
Рахів лежить в самому центрі Карпат — і Європи. Тут гори і чисте повітря, мінеральні джерела щедро обдаровують лікувальною водою, а заповідні ліси залишилися такими ж, як і сто років тому. Ну, майже такими ж. Тут живі давні гуцульські традиції. Чим не туристський рай? Численні санаторії і бази відпочинку, кав’ярні і колиби, витяги і спуски підтвердять: туристів тут чекають. 
А ще Рахівщина надзвичайно багата на корисні копалини. У Діловому знаходиться мармуровий кар’єр, добувають ще граніт і доломіт, в урочищі Сауляк почалося видобування золота. 
Говерла, найвища вершина України (2061 м) дивиться на багатонаціональний Рахів вже більш як 500 років. 
Вперше Рахів згаданий в угорських документах під 1447 р. Вже тоді це королівське місто мало печатку і герб. Поблизу міста збереглися дерев’яні церкви в Ясінях (XVI ст.), Середньому Водяному (1428), Лазещині (XVIII ст.) і Діловому (XVIII ст.). 
У 1967р. було створено Карпатський Біосферний Заповідник. Зараз відвідувачі Рахова можуть побувати на екскурсійному турі до форелевого господарства заповідника, де з метою розведення та подальшого зариблення потоків вирощується форель райдужна та струмкова, а також голець. Тим, хто хоче відчути колорит справжньої Гуцульщини, радимо відвідати проводи на полонину, які відбуваються у першу неділю червня і супроводжуються народним святкуванням, а наприкінці літа - Гуцульський фестиваль бринзи, який проводиться поблизу Рахова на горі Буркут. На свято збираються на лише жителі Рахівщини, а й дуже багато гостей з України та цілого світу. Тут не лише можна побачити процес виготовлення овечої бринзі, а й скуштувати її.

30 марта 2012


1


  Закрыть  
  Закрыть